Γνωριμία με μία σπουδαία αρχαία πόλις-κράτος! προσφορά Ansa car rent

Διαλέξαμε μια Κυριακή του Οκτώβρη να σας πάμε Θήβα. Κανένας ποτέ δεν είπε ΟΧΙ στα ταξίδια. Μόλις μία ώρα από την Αθήνα βρίσκεται η περιφερειακή ενότητα της Βοιωτίας. Είναι περιοχή με αμέτρητα αρχαιολογικά αξιοθέατα, μουσεία και μνημεία, καθώς και γραφικούς ορεινούς και παραθαλάσσιους προορισμούς. Χρειαζόμαστε πολύ χρόνο να τα δούμε όλα.. Χρειαζόμαστε πολύ χρόνο να εντρυφήσουμε στην ιστορία του τόπου και να αφομοιώσουμε εμβληματικές περιόδους του πολιτισμού της. Η Θήβα υπήρξε σπουδαίο κέντρο πολιτισμού στην Αρχαία Ελλάδα, πρωτεύουσα της αντίστοιχου πόλης κράτους. Αξίζει να επισκεφθούμε τη πόλη πάλι και πάλι και να δούμε το νέο πρωτοποριακό μουσείο της. Εγκαινιάστηκε το 2016 και είναι ένα εξαιρετικό κόσμημα.

Ο δρόμος ήσυχος και φιλικός. Η συνοδηγός διψούσε για ιστορία. Το όχημα της ANSA CAR RENTAL ήταν απόλυτα άνετο, ασφαλές και οικονομικό. Επίσης ήταν πολύ πιστό στην καθοδήγηση του οδηγού, στις εντολές της κατασκευαστικής εταιρείας και της εξαιρετικής συντήρησης από το Γραφείο. Δεν κοπίασε καθόλου να φθάσει στο προορισμό του και να εισέλθει στην πόλη από ανατολικά. Μια υπέροχη μυρωδιά και εικόνα από ψητές γουρνοπούλες στην είσοδό της μας σκλάβωσαν. Απόλυτη ησυχία βασίλευε τώρα στη πόλη και μόνο κάποιοι εκδρομείς γευμάτιζαν στα ψητοπωλεία του κέντρου κάτω από τα πλατάνια. Το Μουσείο μάταια, δυστυχώς για την ημέρα περίμενε πολλούς επισκέπτες, βλέπετε η σχέση “Θάλασσα- Μουσείο 1-0”! Δεν πειράζει. Είχαμε μεγαλύτερη άνεση, χώρο και χρόνο για μια πιο προσεκτική ματιά και φωτογράφιση..

Είναι περιττό εδώ να επαναλάβουμε με copy paste το κείμενο της ωραίας μπροσούρας του μουσείου που περιγράφει το περιεχόμενο κατά ενότητα. Το βρήκαμε αυτούσιο εδώ: https://www.mthv.gr/. Πλην όμως δεν μπορούμε να κρύψουμε τον ενθουσιασμό μας για τους θησαυρούς που περιέχει. Πήραμε άπειρες φωτογραφίες. Είναι πολύ τυχεροί όσοι επισκέπτονται το σύνθετο αυτό κόσμημα που εμφανίζει μοναδικά ευρήματα από όλες τις φάσεις της ιστορίας της πόλης: Από την  παλαιολιθική μέχρι Βυζαντινή – Χριστιανική εποχή. Παρακολουθείστε εδώ μια σειρά φωτογραφιών που τραβήξαμε από το εσωτερικό του. Τα εκθέματα είναι εντυπωσιακά. Οι επιγραφές είναι μοναδικές. Οι επεξηγήσεις είναι κατατοπιστικές και διδακτικές. Ο τρόπος παρουσίασης των εκθεμάτων και κλασσικός και ψηφιακός.. Τα σχόλια είναι περιττά. 

Πολύ θα θέλαμε να γνωρίσουμε κάποιους που έζησαν εδώ. Κάποιους που δημιούργησαν πολιτισμό, τέχνες, πρόοδο, που έζησαν ειρήνη ή πόλεμο στη πόλη αυτή. Πού έζησαν κάτω από τον ίδιο ουρανό, γή ήλιο και σελήνη που βλέπουμε και σήμερα. Να ζήσουμε με αυτούς που ύμνησαν την πολεμική τέχνη των ανδρείων της πόλης. Με αυτούς που έγραψαν τις τραγωδίες των ηρώων και των Βασιλέων της πόλης. Γραπτά που έφτασαν στις μέρες μας ζωντανά. Διαβάζουμε ένα απόσπασμα από τις προθήκες στην είσοδο του Μουσείου..

Η ίδρυση της Θήβας:
Ο γιος του βασιλιά της Φοινίκης, Κάδμος, θεωρείται ο μυθικός ιδρυτής της Θήβας.
“Ο περιπλανώμενος Κάδμος αναζητούσε μάταια την αδελφή του Ευρώπη, την οποία είχε απαγάγει ο Δίας. Απευθύνθηκε στο μαντείο των Δελφών, όπου τον συμβούλεψαν να εγκαταλείψει την προσπάθεια και να εγκατασταθεί εκεί που θα καθόταν αποκαμωμένη να ξεκουραστεί μια νεαρή αγελάδα. Ο Κάδμος ακολούθησε τις οδηγίες και ίδρυσε την Καδμεία, την ακρόπολη της Θήβας. Καθώς όμως η πόλη παρέμενε ακατοίκητη, σκότωσε τον δράκοντα που φύλαγε την κοντινή πηγή και έσπειρε τα δόντια του από τα οποία ξεφύτρωσαν οι πάνοπλοι Σπαρτοί, οι πρώτοι αυτόχθονες πολίτες και γενάρχες των αριστοκρατικότερων θηβαϊκών οικογενειών. Η πόλη πήρε την τελική μορφή της από τους Σπαρτούς Αμφίονα και Ζήθο, οι οποίοι κατασκεύασαν τα εντυπωσιακά τείχη της Καδμείας και επέκτειναν τον οικισμό περιμετρικά της Ακρόπολης. Η νέα εκτεταμένη πόλη έλαβε το όνομα Θήβα από την ομώνυμη σύζυγο του Ζήθου”.

Παραθέσαμε, φίλοι μας, ένα μικρό απόσπασμα της ιστορίας της πόλης από τα εκατοντάδες του Μουσείου. Επιχειρήστε μια επίσκεψη και σεις με όχημα της ANSA CAR RENTAL και την ιστορία. Δεν θα χάσετε. Εμπλουτίστε την επίσκεψή σας με ωραίο φαγητό στην πλατανόφυτη πλατεία της πόλης και τις γύρω περιοχές. 

“Η σύγχρονη πόλη της Θήβας είναι χτισμένη στη θέση της αρχαίας Θήβας, μίας από τις σημαντικότερες πόλεις της αρχαιότητας. Η περιοχή κατοικήθηκε στους νεολιθικούς χρόνους και άκμασε ιδιαίτερα κατά τη Μυκηναϊκή εποχή. Σε απόσταση 45 χιλιομέτρων από τη Λιβαδειά, στη Μυκηναϊκή ακρόπολη της Θήβας, την Καδμεία, τα ερείπια του αρχαίου πολιτισμού είναι ακόμη ορατά. Η οχύρωση ήταν κατασκευασμένη από ογκόλιθους πάνω στο φυσικό βράχο. Μόνο λίγα τμήματα του τείχους διατηρούνται σήμερα.
Από τα σημαντικότερα μνημεία της είναι το Μυκηναϊκό Ανάκτορο, ο ναός του Ισμηνίου Απόλλωνα και οι πύλες της Καδμείας”.
 

Σημείωση. Για επιστροφή μπορείτε να επιλέξετε πέρασμα κατέβασμα από Ριτσώνα, καφέ στη Χαλκίδα και επιστροφή αργά το απόγευμα Αθήνα. Προσοχή: Τα μουσεία Τρίτη κλειστά. 

Ειδική διαδρομή: Αθήνα ορμητήριο.  Βοιωτία Εύβοια, Αττική. Ένα τριγωνικό ταξίδι μιας μέρας. Προσφέρει αρχαιολογική επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών, διαδρομή με θέα, Θήβα – Ριτσώνας,  Παλίρροια στη Χαλκίδα, στο Μπούρτζι ένα άλλο Μπούρτζι, Ερέτρια – Ωρωπός νυχτερινή κρουαζιέρα και επιστροφή Αθήνα από Μαρκόπουλο Ωρωπού ή από Αγίους Αποστόλους, Κάλαμο, Καπανδρίτι., Αθήνα. 

Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο