ενοικίαση αυτοκινήτου ansa car rental, ασφάλεια, οικονομία, προτάσεις, καινοτόμες εκδρομές, επισκέψεις

Γενάρης 2023. Πάμε Πρόσυμνη, Λίμνες, Αγιονόρι, Στεφάνι, Κλένια, Χιλιομόδι (από Ναύπλιο)

Η διαδρομή

Είναι μερικές φορές που προκύπτει κάτι σημαντικό από μια ελάχιστη δαπάνη χρόνου όπου χρόνος ίσον χρήμα άρα δαπάνη ίσον κέρδος, διασκέδαση, χαλάρωση, γνώση.  Πρόκειται λοιπόν για μια ιστορική διαδρομή στα ίχνη αμαξίλατων τροχών με αφετηρία το Ναύπλιο και πέρασμα από την Κλεισούρα της οροσειράς Νυφίτσα.  Τα βουνά αυτά χωρίζουν ας πούμε την Αργολίδα από την Κορινθία. Η διαδρομή τώρα Ναύπλιο, Πρόσυμνα, (Μπερμπάτι), Λίμνες, Αγιονόρι, Στεφάνι, Κλένια, Χιλιομόδι και επιστροφή από Άγιο Βασίλειο, Μυκήνες είναι ιδανική τοπική εκδρομή με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο  ANSA RENT A CAR. https://ansa.gr/. Θυμίζουμε εδώ ότι πρόσφατα έχουμε επισκεφθεί το Ναύπλιο με διαμονή στο υπέροχο ΗΛΙΟΘΕΑ. https://www.iliothea.gr/. Φανταστείτε ότι ο δρόμος αυτός είναι μέρος του πιο σύντομου από την αρχαιότητα δρόμου από τον Ισθμό προς το Άργος. Εμείς τον διασχίσαμε αντίθετα.

Το κάστρο

Πολλά είδαμε και αρκετά ακούσαμε από ντόπιους που είχαν την καλοσύνη να μας αφηγηθούν ακούσματα από την ιστορία της περιοχής. Ήταν ο κυρ Κώστας Κανέλος (γιατί όχι ξεναγός;) στα ριζά του λόφου του κάστρου του Αγιονορίου που μας μίλησε για το ιστορικό κάστρο και τον αγώνα που δώσανε οι Έλληνες με επικεφαλής οπλαρχηγούς σαν τον Νικήτα Σταματελόπουλο εναντίον των Τούρκων. Συγκεκριμένα στη δυτική πλευρά του κάστρου αποδεκάτισαν την στρατιά του Δράμαλη που κατευθυνόταν σε μια δεύτερη προσπάθεια διαφυγής προς την Κόρινθο ύστερα από την πρώτη πανωλεθρία του στα Δερβενάκια. Το κάστρο έχει ανακαινισθεί σε πολλά σημεία του και σήμερα παρουσιάζει ένα καλόσχημο μνημείο με τους δύο πύργους του να ατενίζουν ταυτόχρονα τον Ακροκόρινθο αλλά και τον Αργολικό κόλπο. Οι ειδικές φωτοβολίδες καπνού που κατείχαν οι πολεμιστές ήταν οι ασύρματοι η τα τηλέφωνα της εποχής για την συνεννόηση μεταξύ των φυλακίων των αγωνιστών. Συγκινητική ήταν και η χειρονομία του κυρ Κώστα Κανέλου να μας χαρίσει ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2023 του ΕΞΩΡΑΙΣΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ <<Ο ΝΙΚΗΤΑΡΑΣ>> του οποίου φωτογραφίες θα δείτε παρακάτω. Εντυπωσιακό στοιχείο της περιοχής είναι και το πλήθος των εκκλησιών και ιδιαίτερα γύρω από το κάστρο όπου λένε ότι υπήρχαν 14 εκκλησάκια. Σήμερα σώζεται ύστερα από αναστήλωση το εκκλησάκι της Αγίας Βαρβάρας. Τα υπόλοιπα είναι ερειπωμένα ή παρά μόνο πέτρινες υπόνοιες αυτών. Κύριο χαρακτηριστικό τους η στενή τους είσοδος και τα πολλά σκαλοπάτια για το εσωτερικό τους. Αυτό εγένετο για εμποδίζονται οι Τούρκοι να τα μετατρέπουν σε σταύλους. Η περιοχή διαθέτει ιδανικά μονοπάτια για πεζοπορίες αν και δεν χρειάζονται για εκδρομείς με αυτοκίνητο γιατί είναι άφθονες οι επιλογές σε χωμάτινους ή όχι δρόμους.

Το φαγητό

Οι επισκέπτες του Αγιονορίου έχουν την ευκαιρία όχι μόνο να απολαύσουν θέα, φύση και μνημείο αλλά και το εξαιρετικό <<χοντρό>> (*) του Βασίλα ταβερνιάρη της περιοχής. Και αν είναι και τυχεροί θα διασκεδάσουν και από τα αστεία του Κατσιμπούλα(**) Χρήστου . Η διαδρομή προς το χωριό Στεφάνι (παλιό κεφαλοχώρι) προσφέρει και τον ανδριάντα του Νικήτα Σταματελόπουλου σε όμορφα διαμορφωμένο χώρο έξω από το χωριό. Επιστέγασμα της διαδρομής το τοπίο στη έξοδο από την Κλεισούρα προς Κλένια και τέλος καφέ στο πλούσιο σε δημητριακά αμπέλια και ελιές Χιλιομόδι.

Καλό ταξίδι με διασκέδαση και φαγητό και ραντεβού πάλι σύντομα.
(*) Προβατίνα 
(**) Οικείος πελάτης της ταβέρνας από το Χιλιομόδι.
Συμμετείχαν:
Μιμή Τάμπαση
Βαγγέλης Μπριόλας
Γιάννα Χρήστου (Μπριόλα)
Χρήστος Ρουμελιώτης
Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο