Κορινθία, αρχαία Σικυώνα. Πολιτιστική εκδρομή

Ακόμη μια πολιτιστική εκδρομή στην Κορινθία. 
 

Αυτή τη φορά η εκδρομή περιλαμβάνει το ταπεινωμένο στην αφάνεια αλλά ένδοξο αρχαίο λιμάνι της Κορίνθου στο Λέχαιο και τον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Σικυώνας, το σημερινό Βασιλικό Κορινθίας.

Η διαδρομή ξεκινά από την Αθήνα με ένα από τα ασφαλή ποιοτικά αποδοτικά και εξαιρετικά αυτοκίνητα της ANSA CAR RENTAL. Προσέχετε με: η πρόταση μου είναι όχι άντε μπήκαμε στο αυτοκίνητο και βάλαμε στο GPS τον προορισμό και πήγαμε. Σκοπός είναι να κάνουμε κάτι το διαφορετικό εν μέρει τουλάχιστον. Μετά μπορούμε να προσθέσουμε επί τόπου και άλλες attractions. Επιλέγουμε λοιπόν την παλιά εθνική περνάμε από Ελευσίνα. Την βάζουμε στο πίσω μυαλό μας για επίσκεψη γιατί μάθαμε ότι τελείωσε η ανακαίνιση του αρχαιολογικού μουσείου της. Περνάμε από τα Μέγαρα. Το ίδιο. Βλέπε εδώ ρεπορτάζ και φωτογραφίες. Ακολουθούμε την ημιάγρια  ακτογραμμή του Σαρωνικού για να πάρουμε ανάσα στους Αγίους Θεοδώρους και μια ψαρολιχουδιά στο στέκι Ω τι όνειρο τη νοστιμιά.
Ο δρόμος από μόνος του περνά από τον παραπονεμένο ισθμό και μας οδηγεί έξω από την Κόρινθο. Κάπου στο μυαλό μας εμφανίζεται μια ταμπέλα Λέχαιο. Ωραία λοιπόν σταματάμε το Ansa car rental στο τοπόσημο Λέχαιο αρχαίο λιμάνι. Οδηγούμε περιφερειακά το αυτοκίνητο από το περιφραγμένο αρχαιολογικό χώρο. Παρατηρούμε και φωτογραφίζουμε τους αρχαίους μώλους. Ζουμάρουμε στους αρχαίους δώμους. Βλέπουμε τις αρχαίες λεκάνες γεμάτες νερό, συγκοινωνούντα δοχεία να προστατεύουν πλοία. Αφήνουμε τη φαντασία μας να βυθιστεί στη θάλασσα και να δει τα θεμέλια του λιμανιού. Ακόμα κάποια πλοία είναι δεμένα στους μώλους και περιμένουν την είσοδό τους. Ο φάρος στην είσοδο του λιμανιού αγωνίζεται κάθε νύχτα να στέλνει τις φωτεινές προειδοποιήσεις και να σώζει σκαριά. Όλα στο εγγύς περιβάλλον είναι αρμονικά δεμένα. Θάλασσα, γιαλός, παρελθόν, ιστορία, τεχνικά έργα και μέλλον.  Ναι μέλλον εδώ θα κείτονται και τα επόμενα 200 χρόνια. Ποιος ξέρει αν άλλες γενιές με περισσότερο μυαλό και πόρους ενδιαφερθούν για αυτά.
Ξοδεύουμε το χρόνο εύκολα και έρχεται η ώρα να φύγουμε. Εξακολουθούμε να ακολουθούμε την παλαιά εθνική οδό κατεύθυνση Κιάτο. Συναντούμε το Περιγιάλι, το Βραχάτι, το Κοκκώνι το Βέλο ωραία ήσυχα χωριουδάκια με τη βλάστηση να μην τους λείπει. Στο Κιάτο χρειάζεται μια διανυκτέρευση. Δεν θα προλάβετε την ίδια μέρα επίσκεψη στην αρχαία Σικυώνα. Δεν πειράζει ευκαιρία να κάνετε μια βόλτα στην πλατεία να δείτε τη βοτσαλωτή παραλία και φάτε σε μια ωραία ταβέρνα φρέσκα θαλασσινά. Ύπνο στο μοναδικό ξενοδοχείο στο κέντρο της πόλης “ΠΑΠΑΣ” Την άλλη μέρα το πρωί ακολουθούμε τον ελικοειδή δρόμο προς την αρχαία Σικυώνα μόλις 5 χιλιόμετρα από το Κιάτο. 
 
<<Στα τέλη του 4° πΧ αιώνα ο Δημήτριος ο Πολιορκητής ίδρυσε τη νεώτερη πόλη της Σικυώνας. Η θέση ιδανική. Ένα ευρύχωρο οροπέδιο, σαν εξώστης, με θέα όλη τη βορειοανατολική Κορινθία. 
 
Η Σικυώνα ήταν μια από τις πιο σημαντικές πόλεις της αρχαιότητας, πλούσια και κατά καιρούς πολιτικά ισχυρή. Από τους αρχαϊκούς χρόνους έως και το τέλος της αρχαιότητας υπήρξε σπουδαίο καλλιτεχνικό κέντρο, με περίφημη σχολή γλυπτικής και ζωγραφικής.
 
Από την Σικυώνα κατάγονταν φημισμένοι γλύπτες όπως ο Λύσιππος, και εργάστηκαν ονομαστοί ζωγράφοι όπως ο Απελλής. Οι ανασκαφές στη περιοχή ξεκίνησαν στα τέλη του 19ου αιώνα και συνεχίζονται περιοδικά έως και σήμερα. Έφεραν στο φως την αγορά της πόλης  το γυμνάσιο, το Βουλευτήριο, μια στοά, ένα ναό αρχαϊκής εποχής, τα ρωμαϊκά λουτρά και το θέατρο>>
 
Ο αρχαιολογικός χώρος είναι flat πολύ εύκολα να τον περπατήσετε. Διάδρομοι πρόσβασης επεξηγηματικές πινακίδες. Συγκίνηση διακατέχει τον επισκέπτη και μόνο από τη σκέψη πως μια πόρτα στο χρόνο άνοιξε και μπήκατε σε μια εποχή, σε μια άλλη πολιτεία…
 
Η ευχάριστη έκπληξη είναι σίγουρα το μουσείο με πλήθος αξιόλογων  ευρυμάτων τόσο στις κύριες αίθουσες όσο και στις αποθήκες. Η κυρία Αρετή και ο κύριος Χρίστος στελέχη του μουσείου θα σας απαντήσουν σε βασικά ερωτήματα σας.
 
Αφού λοιπόν δείτε τον αρχαιολογικό χώρο, εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία για μια επίσκεψη και του χωριού. 
 
Τα στενοί “αρχέγονοι” δρόμοι σας μεταφέρουν για λίγο σε ένα άλλο κόσμο. Η πληροφορία ότι στο χωριό υπάρχουν 14 εκκλησίες σε κάνουν να τις αναζητήσεις. Η Αγία Άννα ο Άγιος Δημήτριος η βυζαντινή Αγία Τριάδα Παναγία με τα 39 σκαλοπάτια και άλλες. Δείτε λοιπόν τα ωραία στενά του δρομάκια με τα περιποιημένα σπίτια και τα λίγα παλιά εγκαταλειμμένα οικήματα. Φωτογράφησε τα εναπομείναντα μαγαζιά, νέα και παλιά εντυπωσιακά σπίτια και κάποιες παλιές πόρτες και ζεμπερέκια θα σας αρέσουν. 
Σίγουρα θα αποχωρήσετε ευχαριστημένοι δοκιμάζοντας αυτή τη φορά κάτι διαφορετικό.
Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο